top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCarlijn

Handleiding voor de juiste fietsschoen en afstelling van schoenplaten

Bijgewerkt op: 8 apr. 2021

Als je nou aan het overwegen bent om je eerste paar fietsschoenen te kopen, of al vele versleten hebt tijdens de trainingen, het aanschaffen van nieuwe fietsschoenen is zo makkelijk nog niet. Het aanbod fietsschoenen is tegenwoordig erg groot. En wat als je dan de juiste schoenen hebt, hoe zorg je dan voor optimaal krachtoverdracht op de pedalen? Wat is een goede positie voor de schoenplaten? In deze blog lees je over pedalen, schoenen en leesten én vind je een behulpzaam stappenplan om zelf aan de slag te gaan met de cruciale contactpunten: voet – schoen en pedaal.

>> De keuze is reuze, welke fietsschoen past jou?

Introductie Een fietsrit zonder pijnlijke klachten begint bij de verbinding van jouw voeten op het pedaal. In de lijn tussen pedaal en zadel (beter bekend als de zithoogte lijn) kunnen veel keuzes gemaakt worden. Als er in de zithoogte lijn verkeerde keuzes gemaakt worden, veroorzaakt dat vroeg of laat pijnklachten en blessures.


Pedalen In de markt van sportieve fietsen zijn er grofweg 2 soorten pedalen: racepedaal of ATB pedaal. Voor een racepedaal zijn er weer verschillende merken waaruit je kunt kiezen. De bekendste zijn Shimano SPD-SL en Look, maar er valt ook wat te zeggen voor minder bekende merken waaronder Speedplay. In de ATB pedaal is het Shimano SPD pedaal het meest gekozen merk, maar wederom bestaan er ook andere merken geschikt voor off-road riders.


Fietsschoenen We kunnen dus stellen dat er twee soorten pedalen zijn, fietsschoenen kunnen we hierdoor ook in twee soorten verdelen: racefietsschoenen en ATB-fietsschoenen. Het belangrijkste verschil en dus herkenningspunt van deze schoenen zijn de zolen. De racefietsschoen heeft drie aansluitingspunten voor een schoenplaat, waar de ATB-fietsschoen er slechts twee heeft. Race schoenplaten zitten met drie bouten vast en ATB schoenplaten met twee, dit is terug te zien in de afbeelding hieronder.

>> Raceschoenplaat (links); ATB schoenplaat (rechts) geel=hoge positie, blauw=lage positie

Schoenleest Jouw voeten hebben net als fietsschoenen een lengte en een breedte. De zool van fietsschoenen verschilt onwijs per merk. In onderstaande afbeelding wordt van drie verschillende merken de zool in maat 43 vergeleken met elkaar.

>> De zool verschilt per fietsschoen merk.

Hoe koop je nu de juiste fietsschoen en stel je de schoenplaten op de juiste manier af?

STAP 1: bepaal jouw voetlengte en voetbreedte

Teken de omtrek van jouw linker én rechtervoet op een blanco vel papier. Dus aan de ene kant je linkervoet en aan de andere kant je rechtervoet (1A). Zet een pijl bij de bal van je voet aan de binnen en buitenkant (bal = breedste gedeelte van de voet). Zet vervolgens nog een pijl ter hoogte van de tweede teen. De pijlen worden je referentiepunten (1B). Met de getekende omtrek van je voeten kun je goed vergelijken of deze omtrek overeenkomt met de zool van je fietsschoen (1C). Is deze zool smaller dan jouw voetbreedte of korter dan jouw voetlengte, dan weet je dat dit tot klachten zal leiden.


De meest voorkomende klachten en bijbehorende oorzaken zijn:

  • in lengte te klein: tintelende tenen

  • in breedte te smal: brandende- en tintelende voeten aan buitenzijde van de bal van de voeten

  • in breedte te breed en/of te lang: voet zit niet stabiel in de schoenen en schuift

1A Omtrek voet tekenen; 1B Pijlen t.h.v. referentiepunten; 1C Vergelijking voet- en zoolomtrek


STAP 2: afstellen van de schoenplaten (basis)

Neem de referentiepunten van je voetomtrek over op de fietsschoenen. Je zou eerst een stukje tape op je schoen kunnen plakken, dan hoef je niet op je schoen te tekenen. Aan de hand van de referentiepunten zullen we aan de hand van wat verschillende tussenstappen de optimale positie van de schoenplaat onder je fietsschoen vinden.

Het doel is om de pedaal as binnen de referentiepunten van de bal van je voet te krijgen, zoals te zien op onderstaande foto.

Om de pedaal as binnen de referentiepunten te krijgen, ga je nu dan echt aan de slag met het afstellen van de schoenplaten. Plaats een liniaal of ander recht voorwerp tussen de twee referentiepunten op de bal van je voet, dit is je eerste referentielijn (zie foto 2A & 2C). Het centrale punt van de schoenplaat moet precies op deze lijn vallen. Bij de SPD schoenplaat valt dit centrale punt precies tussen de twee bouten. Bij de SPD-SL schoenplaat is dit het kleine rondje tussen de onderste twee bouten. Zet bij deze stap de schoenplaat alvast 'lichtjes' vast. De volgende referentielijn maak je van het referentiepunt bij je tweede teen tot het midden van de hak van je schoen (zie foto 2B & 2D). Wederom moet het centrale punt van je schoenplaat op deze lijn vallen. Zet je schoenplaat nu goed vast en doe de stappen opnieuw voor de andere schoen.

*Tip* gebruik montagevet bij het monteren van je schoenplaten. Dit vet zorgt ervoor dat je de schoenplaten nog los krijgt als je ze moet vervangen, zonder montagevet kunnen ze vast gaan roesten. Ook kan het handig zijn als je ze later nog wat wilt bijstellen.

Mocht je na het afstellen van je schoenplaten nog steeds last houden van tintelende tenen of brandende voeten? Je bent altijd welkom voor een dynamische schoenfit. De Bikefitter kijkt graag met je mee hoe de afstelling van je schoenplaten geoptimaliseerd kan worden!


Wil je voortaan als eerste de blog lezen zodra er een geplaatst wordt? Vul dan onderaan de pagina je emailadres in en krijg een seintje!

2.132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page