In deze blog gaan we het hebben over zadelpijn. Dit is namelijk een veel voorkomende klacht van fietsers die bij de Bikefitter komen, zowel bij de dames als de heren. De speurtocht naar het ideale zadel voelt voor sommige sporters als oneindig. Hieronder behandelen we enkele tips die je zelf zou kunnen proberen om nog langer te kunnen genieten van je ritjes op de fiets, zeker nu de zon weer wat vaker begint te schijnen!
Fietsen doen we graag, op de weg, in het duin, het bos of op de baan, maar bij alle disciplines zitten we op het zadel. Dit leidt, helaas, bij veel mensen tot zadelklachten. Het tijdschrift Bicycling sprak er in januari ook al over en wij nemen de kwestie ook even onder de loep.
Raar maar waar, maar zadelpijn hoeft niet perse aan het zadel te liggen. De hoogte van het zadel en de afstand tot het stuur die je houding op de fiets bepalen, zijn vaak de boosdoener van de klachten. Zorg er dus voor dat je zadel niet te hoog/te laag staat en zorg er vooral voor dat hij waterpas staat. Als je namelijk veel beweegt op het zadel kan dat tot schuurklachten leiden en dat is verre van prettig.
Schuurklachten kunnen ook veroorzaakt worden door het dragen van ondergoed. Beginnende fietsers vinden dit misschien een beetje raar klinken, maar het is van belang dat er geen extra laagje tussen je huid en de fietsbroek zit. Aan een goede fietsbroek (met zeem) hangt wel een prijskaartje, maar is zeker geen overbodige luxe.
Natuurlijk is het zadel zelf ook bepalend hoe prettig je op de fiets zit. Zadels zijn er in veel verschillende breedtes, vormen en modellen. Vaak zijn de standaard afgemonteerde zadels aan de smalle kant, dit zorgt ervoor dat je weinig oppervlakte hebt om druk te verdelen. Het kan soms al schelen om een zadel te proberen dat 1 cm breder is. Naast de breedte kan de vorm ook uitmaken. De mate van lenigheid heeft ook effect op het type zadel dat het best bij je past, kortom: lenige fietsers en stijve harken hebben geen baat bij hetzelfde type zadel.
Heb je alles al geprobeerd tegen de zadelpijn, of wil je er gewoon snel van je klachten af? Plan dan een zadeldrukmeting in (óf een complete bikefit) om je klachten bij de bron aan te pakken. De Bikefitter kan met de dynamische zadeldrukmeting van gebioMized er precies achterkomen waar de druk zich bevindt en door aanpassingen deze druk beter verdelen over het gehele zadel.
Wil je voortaan als eerste de blog lezen zodra er een geplaatst wordt? Vul dan onderaan de pagina je e-mailadres in en krijg een seintje!
Comments