top of page
FAQ afbeelding kopie.jpg

Veelgestelde vragen

Alles wat je moet weten

Trending topic in mijn werk als bikefitter zijn toch wel knieklachten. Daarnaast krijg ik ook vragen van fietsers over wat bikefitting eigenlijk is. Rugklachten (van nek tot onderrug), zadelpijn-klachten, tintelende handen en/of voeten zijn klachten die ik regelmatig hoor en door een goede fietshouding meestal weet op te lossen.

Wanneer je nog nooit van bikefitting of van het beroep bikefitter hebt gehoord, op het moment dat je je aan het oriënteren bent naar een nieuwe racefiets, ATB of misschien wel een tijdritfiets, wil je uiteraard graag zo goed mogelijk op je fiets zitten. Een bikefitting is dé juiste start om jouw optimale fietshouding te vinden. Daarna kan ik je (eventueel) helpen om het beste fietsmodel, de juiste framemaat en afstelling van jouw nieuwe fiets te vinden. Een aantal veelgestelde vragen wil ik hieronder graag met je delen, maar het allerbelangrijkste blijft: als je vragen hebt stuur mij dan een e-mail bericht of bel mij gewoon!

"Is het eigenlijk wel nodig om een bikefit te doen voordat ik een fiets ga kopen?"

Als je je serieus aan het oriënteren bent op een nieuwe race-, strand-, MTB of tijdritfiets, zijn er altijd verschillende punten waarop gelet moet worden, zoals model, maat en afstelling. Dit is bij alle fietsen zo, ongeacht of het een ‘instapmodel' of maatwerk is. 

Aan de hand van een dynamische fietsmeting kan de Bikefitter je begeleiden naar een optimale fietshouding. Op basis daarvan kan gekeken worden welk type en maat fiets het beste aansluit bij jouw wensen, zodat een weloverwogen aankoopbeslissing gemaakt kan worden. Als deze keuze is gemaakt, kan de Bikefitter -o.b.v. de meting- de nieuwe fiets gelijk in de optimale positie afstellen. Dan kun jij bij het afhalen van de fiets gelijk comfortabel fietsen!

"Ik vind het leuk om fit en gezond te zijn en fiets enkele keren per week. Ik ben dus zeker geen prof! Is zo’n professionele fietsmeting dan eigenlijk wel nodig?"

Fietsen draait niet alleen maar om wedstrijden rijden. Integendeel. Comfortabel bewegen op de fiets is enorm belangrijk. Een optimale fietshouding helpt jou om van elke rit te genieten en de Bikefitter helpt je graag om deze te vinden, ongeacht je niveau!

"Veel fietsenwinkels bieden een 'soort van' bikefit aan. Waarom biedt de Bikefitter een onafhankelijke bikefitting aan?"

Het doel van de Bikefitter is om jou optimaal op je fiets te zetten door de best mogelijke bikefit aan te bieden. De Bikefitter is een shop-in-shop bikefitter in de fietsspeciaalzaak Kroone-Liefting (Limmen NH). De verkopers van Kroone-Liefting kunnen jou helpen om -binnen hun assortiment- de juiste fiets aan te bieden. De Bikefitter zoekt samen met jou naar de juiste fietspositie en geometrie, zodat jij de beste keuze kunt maken.

"Hoe belangrijk is het om mijn schoen-platen goed onder mijn fietsschoenen te plaatsen?"

De voeten van een fietser (m/v) zijn het enige contactpunt van het lichaam met de fiets. Een professionele bikefitter zal altijd de belangrijkste contactpunten van de rijder en de fiets behandelen. Dit omvat het zadel, de schoenen, de pedalen (en de schoenplaten) en het stuur (stuurpen). Als u serieus overweegt nieuwe fietsschoenen te kopen, laat dan uw schoenplaten op de juiste wijze monteren. Ze vormen namelijk één van de belangrijkste elementen van een succesvolle bikefit. Naast de juiste pasvorm (voetlengte en -breedte) is het belangrijk om er achter te komen wat nodig is om de voet te optimaliseren met oog op de ondersteuning van de voetboog.

De juiste positionering van de voet -en de beoordeling ervan- is een cruciaal uitgangspunt bij elke professionele bikefit en het is iets dat een bikefitter met zeer gespecialiseerde kennis aanbiedt.

"Ik heb een bikefit gehad. Nu merk ik toch dat ik niet zo lekker fiets, wat nu?"

Het lichaam heeft even de tijd nodig om zich aan te passen aan de gemaakte veranderingen in fietshouding. Variabelen zoals het verkeer, de wind en de omgeving zijn onderdelen die in de studio van de Bikefitter niet aanwezig zijn. Ook kan het zijn dat je zelf de variabele bent. Het zou kunnen dat je verandert in gewicht, flexibiliteit, kracht en conditie als je vaker aan het fietsen bent.

Mocht je na de bikefit problemen of klachten ondervinden met het comfort of met je nieuwe fietshouding, dan hoor ik dat graag zodat ik je hiermee kan helpen!

FAQ1 MR.jpeg
bottom of page